hits

Hvordan sikre hund i bil? - Bur eller sele.

Fra tid til annen dukker det opp diskusjoner om sikring av hund i bil. Vi vet at all last i bilen skal sikres, det gjelder også hunden. Det står imidlertid ikke noe sted i loven om _hvordan_ hunden skal sikres. Det finnes mange produkter på markedet som annonseres til bruk i bil, men er alt like trygt? Kan man stole på at en bilsele eller et bilbur faktisk er trygt for både hunden og passasjerene? Er alt som selges av like god kvalitet?

Hunden skal sitte fast på en eller annen måte mens man kjører, det er selvfølgelig viktig, men enda viktigere er det hva som skjer om man faktisk krasjer. Å få en hund flyvende på seg, selv en liten hund, kan bety døden for passasjerer, og ikke minst for hunden. Det er derfor lurt å være kritisk til hva du kjøper når du skal sikre hund i bil. 
 

Bilsele eller bur?
Mange diskuterer hva som er best av sele eller bur til hunden når man kjører. Selv er jeg overbevist om at bur er bedre enn sele. Nå snakker man selvfølgelig om bilseler og bilbur som er godkjente og krasjtestet. Hvis buret er passelig stort til hunden, tror jeg at sjansen for en mer jevnt fordelt trykk i et sammenstøt er bedre for hunden, enn å få alt rettet mot brystet. Jeg tror at en bilsele lettere tar livet av hunden enn buret om man skulle krasje. For passasjerer ellers tror jeg ikke det har så mye å si hvordan hunden er sikret, så lenge den ikke får flydd rundt i kupeen. Bruk av bilsele er likevel et godt alternativ til bur om man ikke har plass til bur, ikke eier bilen selv og derfor sitter på med andre etc. Det finnes flere grunner for å bruke bilsele og det er ikke et dårlig valg mtp. sikkerhet, bare hakket mindre sikkert for hunden enn bilbur. Husk at om hunden sitter i forsete, bør du skrue av airbag'en på passasjersiden(og ikke minst huske å skrue den på igjen når du skal ha mennesker som passasjerer). 

 

Hvorfor er skikkelig bur eller sele viktig?

Et skikkelig bur eller sele under bilkjøring er essensielt for sikkerheten. Mange bruker transportbur i plast eller sammenleggbare stålbur. Disse burene er ikke trygge i bil. Under et sammenstøt vil plastburet knuse og stålburet kan knekke og spidde hunden. Dette er ikke bur som er laget for å tåle den typen vekt og trykk som kommer når en bil krasjer. Selv i lav fart kan burene bli ødelagte og skade hunden. En billig eller ikke-testet bilsele er like ille. Festene er i de fleste tilfeller det svake punktet på seler. Selve båndet tåler ofte mye, men plastklipser og for svakt sydde fester rundt ringen er punkter som fort ryker. Husk at selv en liten hund kan bli flere hundre kilo kraft i et sammenstøt, det er ikke disse selene laget for å tåle. Selen vil ryke rett av, selv i lav fart. 

Her er en film på youtube som viser krasjtest på bilseler og bur som selges rundt om:

Bilbur på markedet som er gode og sikre bur er:
- Variocage (krasjtestet og godkjent)
- Hercules (krasjtestet og godkjent)
- I tillegg har du flere som produserer helsveisede hundebur på mål, så det burde være noe for enhver smak. 

Bilseler som er gode og sikre:
- Allsafe bilsele.
- Sleepypod
- Ruffwear load up.

Pris:
Det koster litt å kjøpe et skikkelig bur eller sele til hunden, likevel vil jeg anbefale å gjøre det. Er uhellet ute, kan selen eller buret redde livet til både hund og passasjerer. I tillegg er bur og sele noe som blir lite slitt. Det er laget for å vare. Med mindre du bruker selen på tur og sliter på den på den måten, vil antagelig også den vare lenge. 

____________________________________________________

Selv bruker jeg både sele og bur. Blitz er ikke veldig glad i bilkjøring, og når vi kjører på lengre turer, som f.eks. hjem å besøke foreldrene mine(1,5 times kjøring), så får hun sitte framme. Da i en sikker sele. På kortere turer i hverdagen sitter hun i bur sammen med den andre hunden. Jeg har de da i et dobbeltbur fra Hercules. Jeg vet flere har to eller flere hunder i samme bur, det vil ikke jeg gjøre da jeg mener det vil utgjøre større fare for hundene under kollisjon(treffer hverandre/faller oppå hverandre). 

___________________________________________________________________________________________________

- Hvordan sikrer du din/dine hunder i bilen?

9 kommentarer

Elevele

13.08.2017 kl.14:49

Jeg har store hunder (hund for øyeblikket), så jeg har måtte sveise grind for å få plass til å sikre de. Enig med deg at de bør ha hvert sitt bur, hvis uhellet skulle være ute, men det byr dessverre på problemer for min del med de store hundene, så der må to dele en avgrenset plass. Katten sitter i bur på andre siden av grinden :)

Clickerdog-alt om hund.

13.08.2017 kl.22:22

Elevele:
Jeg skjønner utfordringen :) De fleste jeg kjenner med større hunder har store biler da, med mulighet for egne bur til hver.

Caroline K

14.08.2017 kl.14:53

Bra blogg, viktig tema som mange ikke tenker så mye over.. syns det er ille å bruke sprinkelbur i bilen.. "/ Sjæl har jeg et dobbelt kelabur, skulle gjerne hatt 1 bur til hver, men for øyeblikket har jeg ingen plass i bilen.. Så pointern ligger alene, mens whippetene deler buret. Men sele det tror jeg ikke atter jeg tør føre det er krise, syns det kan virke som om det blir litt vel mye trykk på brystkasse på hunden ved evt kræsj..

Clickerdog-alt om hund.

14.08.2017 kl.23:56

Caroline K:
Enig med deg, sele er ikke ideelt. Har man mulighet til å bruke bur, bruk for all del det. Blitz får sitte framme på lengre turer fordi hun stresser så fælt og jeg får så vondt av henne. Jeg tenker som så at jeg får heller ta den risikoen, kontra at hun kanskje resten av livet må stresse på lengre kjøreturer. Det er ikke sånn kjempeofte man krasjer skikkelig liksom.

Elevele

14.08.2017 kl.17:25

Jeg har stor bil, men det finnes ikke så store bur til den størrelsen på hundene jeg har. Kan sikkert spesialbestille, men da blir det ikke plass til 2 bur uansett- da får jeg de i alle fall ikke ut dørene :P og så skal det jo være plass til små dyr også, så bur blir liksom svært upraktisk til alle :/

Clickerdog-alt om hund.

14.08.2017 kl.23:54

Elevele:
Han som lager Kela-burene lager rimelige bur på mål :) Da tilpasser han buret til både bil og hunder. Du må jo ikke ha to separate bur, du kan ha dobbeltbur :) Et stort bur med skillevegg i. Greit å sjekke ut, om du har muligheten.

Elevele

15.08.2017 kl.17:24

Ja, men da kommer problemet med dører i bilen og hvordan jeg skal få plass til resten- må kunne lufte enkelt og effektivt når hundene er i også uten at noen skal gjøre skade på verken bil, eller dyr (eller dyrene gjør skade på tullinger for den saks skyld) :) Jeg har litt større hund enn stor, så det er ikke så enkelt likevel :P

Karoline

18.08.2017 kl.07:10

Enig i det du skriver, men hvem godkjenner burene? Siden du skriver at Variocage og Herkules er godkjent.

Stian

24.06.2018 kl.21:41

Du trenger ikke å bruke så mye tid på dette selv når andre har løsningen ;) Gå inn på https://www.billige-hundebur.com/slik-maaler-du-deg-frem-til-det-riktige-hundeburet Der ser du hvordan du skal måle deg frem til riktig størrelse. På samme side er der en oversikt over hvilke bur som passer din bilmodell :D

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info