Bur eller ikke bur - hva skal man velge?

Når du kjøper hund, er bur blitt en vanlig del av innkjøpslisten. Buret listes opp med like stor selvfølgelighet som matskål og kobbel, men er bur en nødvendighet? Jeg skal ta for meg mine erfaringer rundt burbruk på mine hunder og noen betraktninger og refleksjoner jeg har gjort meg i mine år som hundeeier. 

Jeg er ikke ute etter å rette noe pekefinger og si at det ene er riktig og det andre er galt. Burdiskusjonen ER ikke svart/hvit. Jeg mener som med det meste annet: bruk sunn fornuft. Leser man burdiskusjoner, så ser man som regel etter hvert at diskusjonen blir opphetet og veldig polarisert. Hvorpå den ene parten som er i mot bur anklager motparten for å ha hundene i bur 2/3 av døgnet, mens de som er for bur føler seg missforståtte, for det var jo slett ikke det de mente. Sånt blir det krangling av.

 

Hunder er forskjellige
Bur fungerer ikke nødvendigvis på alle hunder, selv om din trives i buret. Jeg har selv en hund som på ingen måte aksepterte bur som valp, selv om vi hadde en gradvis tilnærming. Med henne gav jeg bare opp. Planen var jo å bruke bur når hun var alene hjemme, til hun var over pøbelalderen. Ikke snakk om. Det var hyling og skriking og ikke minst et skyhøyt stress, jeg hadde ikke hjerte til å prøve mer. Fikk hun bare gå løs så var det null og niks problem. Ja, det ble noen ødeleggelser inntil jeg lærte meg å rydde skikkelig, men hun var ikke stressa eller engstelig. Så hun har fått slippe bur. 

Nemi, schäferen, syntes bur var helt supert! Hun begynte jeg å bruke bur på alene hjemme når jeg flytta til en leilighet uten muligheter for å sperre av. Vi hadde hatt litt burtrening før dette, men ikke noe særlig. Hun var rundt 8-9 mnd. første gangen jeg lot henne være alene i bur. Hun innfant seg med det med det samme. Når jeg i årene senere tok fram buret av diverse grunner, selv hun hadde sluttet med det alene hjemme, så gikk hun blid og fornøyd i buret og la seg, for det var en fin plass å være. 

Jeg tar her for meg to ytterpunkter. Hvor den ene hatet bur og den andre likte det godt. Selv om Nemi likte bur, så sluttet jeg med det når hun ble eldre...kanskje mest for min egen samvittighet. Jeg synes ikke noe om å stenge en hund inn på et lite sted i mange timer. Selv om hun var en hund som ikke hadde det store behovet for å flytte så mye på seg når hun sov eller var alene. Blitz derimot, flytter mye på seg. Hun bytter liggeplass og underlag mange ganger. Det er ikke forenelig med bur. 

 

Noen påstår at man MÅ vende valper til bur når de er små fordi
1. Hvis den blir syk en dag, så må den takle bur hos veterinæren eller eventuelt hjemme under rehabilitering.
- Jeg personlig tror at en voksen hund innfinner seg med bur om den må. Skal den ligge i bur hos dyrlegen, er den sannsynligvis ikke spesielt tilstede likevel. Skader hunden seg, så javel, da må den finne seg i det. Selv hadde jeg Blitz i bur på julafta under middagen og desserten for første gang siden valpetiden...det var ingen protester. I tillegg vennes jo mange hunder til bur helt automatisk ved å ha de der under biltur f.eks. 

2. Det er valpen/hundens trygge hule.
- Vel...jeg ønsker at mine hunder skal føle seg trygge over alt i hjemmet sitt. Om det er på sofaen eller på gulvet er det samme. Jeg kan i og for seg se en fordel med det om man har små barn, men på den annen side mener jeg at kan man ikke følge med på barnet eller hunden av en eller annen grunn, så bør barn og hund være adskilt. Hvert fall inntil barnet lærer at sovende hunder skal være i fred. 


Skaderisiko
En ulempe med bur som jeg har fått stadig større respekt for, er det potensielle skadeomfanget om du setter en hund eller valp i et bur uten tilsyn som kan finne på å bite i gitteret eller klatre i det. Labber og munn/kjeve kan da sette seg fast og lage store skader om hunden får panikk. Jeg er derfor litt skeptisk til å bruke vanlige stålbur på hunder og valper, med mindre man vet at hunden er rolig når den er der. 

Selv har jeg gått for en litt annen løsning om dagen, en lekegrind for barn. Der er planen at Happy skal være i starten når hun skal lære seg å være alene. Da får hun vært sammen med Blitz, men kan ikke plage henne. Happy takler det å bli innestengt mye bedre enn Blitz gjorde, og vi har begynt tilvenningen til barnegrinden i kveld. Foreløbig har det gått veldig bra. Hun skal selvfølgelig ikke være der hele dagene, men målet er å få en eller to soveperioder der inne til dagen. 

 

Hvor lenge kan hunden være i bur?
Hvor lenge er det greit at en hund er i bur/innhegning? Personlig mener jeg at å ha hunder i bur om natta og mens man er på jobb en hel arbeidsdag er alt for lenge. Det blir fort en 16 timer i døgnet det, kanskje pluss kjøretid...og så skulle du jo vært innom butikken...og og og...Du tar tegningen?

I en periode så ser jeg at bur kan være en klar fordel. Happy er en hund som bare girer seg mer opp ved å ha mye plass tilgjengelig. Hun finner pr. nå mye lettere roen om hun ikke har så mye plass å være på. Blitz var helt annerledes, hun trengte plass for å roe seg. Man må med andre ord se an sin egen hund å se hva DEN trives med. Det er det viktigste. 
 

Hvor stort bur skal man kjøpe?
Her er det ingen tvil fra min side: Så stort som mulig. Selv de største burene på markedet er ikke spesielt store.

 

5 kommentarer

Elevele

10.04.2017 kl.21:06

Enig i det du sier. Jeg har det største buret, i tilfelle- har kun brukt det på én hund, om natten i en liten periode. Om det var nødvendig- nja, ikke hundre prosent, men hunden sov som stein, så det var ikke krise. Nå har jeg hunderom, så de har god plass til å bevege seg på, selv om de er begrenset til det området. Pga ulike ting måtte jeg en periode ha innhegning i stuen på ene hunden i en periode i tillegg- selvsagt ikke hele dagen, men det var nødvendig i forhold til treningen for den aktuelle tingen. Null stress. Hundene mine får såpass greit med tur at de uansett ligger å sover store deler av dagen- både mens jeg er på jobb, etter tur når jeg komme hjem fra jobb og natten. Men, jeg har et bur tilgjengelig hvis jeg noen gang skulle få brukt for det til en fremtidig valp :) Nå er det heldigvis ikke så mye skade de kan få gjort på hunderommet, så foreløpig har liksom det vært nok :) Nå når jeg kun har én hund sover den løst i leiligheten om natten, men ligger på hunderommet mens jeg er på jobb :)

Nina

14.04.2017 kl.09:22

Du skriver i bloggen:

"Noen påstår at man MÅ vende valper til bur når de er små fordi

1. Hvis den blir syk en dag, så må den takle bur hos veterinæren eller eventuelt hjemme under rehabilitering.

- Jeg personlig tror at en voksen hund innfinner seg med bur om den må. Skal den ligge i bur hos dyrlegen, er den sannsynligvis ikke spesielt tilstede likevel. Skader hunden seg, så javel, da må den finne seg i det. Selv hadde jeg Blitz i bur på julafta under middagen og desserten for første gang siden valpetiden...det var ingen protester. I tillegg vennes jo mange hunder til bur helt automatisk ved å ha de der under biltur f.eks. "

Du har hatt flaks! Det er traumatisk for mange hunder å stenges inne i et bur dersom de ikke har hatt tilvenning.

Så gjør deg selv en tjeneste, venn hunden til bur dersom du mener det er en mulighet for at du må bruke det en gang i fremtiden.

"må finne seg i det" - det er dessverre ikke alltid det fungerer sånn. Gjør det enkelt, tren! Ikke veldig vanskelig.

Bortsett fra det så er jeg stort sett enig med deg. Bruker sjelden bur selv, helst som et pausested på kurs og treninger - og en sjelden gang når vi har gjester.

Clickerdog-alt om hund.

14.04.2017 kl.14:38

Nina:
Min erfaring er at de fleste normalt oppegående hunder takler å bli satt i bur om de må for en liten periode. Det er forskjell på å sette hunden litt i bur når man selv er til stede, og det å plutselig forlate hunden alene i bur. Sistnevnte ville jeg aldri gjort uten tilvenning og trening.

Jeg hadde som skrevet i innlegget en valp som nekta å være i bur, på tross av mye trening og tilrettelegging. Selv i dag som voksen er hun ikke veldig glad i å være innestengt.

Prima

19.04.2017 kl.10:02

Enig i mye av det du skriver. Jeg synes dog det er viktig å trene hunden på å være i bur. Her hjemme er min aldri i bur, men hva med dyrlege, bil, stevner osv..

Clickerdog-alt om hund.

27.04.2017 kl.17:36

Prima:
Jeg mener ikke at man ikke skal trene hunden til å være i bur, ønsker man å gjøre det, så gjør man det :)

Min erfaring er at hunder helt fint takler å være i bur som voksne om de må. Jeg har selv hatt hund i bur hos både dyrlege(da har hunden vært såpass dopa at den knapt har merket det) og på utstilling uten problemer.

Burtreningen kommer gjerne naturlig ved at hunden f.eks. er vant med bur i bil.

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits