En båndtreningsmetode som ikke er en tålmodighetsprøve.

Er du sånn som meg som synes at båndtrening er usannsynlig kjedelig? Har du en hund som ikke er så magisk at den automatisk går pent i bånd? Har du prøvd å stoppe og vente på slakt bånd hver gang hunden drar, og får forflyttet deg 5 meter på 10 minutter? Eller kanskje du til og med går bakover når hunden drar, og ender opp med å kommer nærmere hjemmet enn det faktiske målet, fordi hunden kaster seg fram i båndet så fort du begynner å gå igjen? Da er kanskje denne metoden verdt å prøve.

Dette er ikke noen magisk kur mot hunder som drar i båndet. Det er heller ikke en metode som gjør at du får en hund som går pent i bånd over natta. Det er ikke sikkert denne metoden fungerer på din hund, men den kan være verdt å prøve ut. 

Når man spør om tips til hvordan lære hunden å gå pent i bånd får man stort sett standardsvarene: Du må være konsekvent, aldri la hunden få belønning for å dra. Bruk halsbånd når den skal gå pent og sele når den kan trekke. Du må ha bøtter og spann med tålmodighet, for dette tar tid!

Da jeg gikk valpekurs med Blitz så lærte jeg en ny måte å trene båndtrening på som virkelig har fungert for oss. Den har for min del ført til koseligere turer i bånd, mye mindre frustrasjon og mindre tynnslitt tålmodighet. Metoden går veldig enkelt ut på å stappe lommene fulle av (gode!) godbiter og belønne hunden for frivillig kontakt. Jeg bruker alltid sele på tur, selv når hunden går pent i bånd. Jeg har ekstremt vimsete hunder og med en dæsj jaktinstinkt, noe som gjerne fører til at de plutselig kaster seg framover mot flokken byduer for å jage de opp. Da er ikke halsbånd godt for de å bruke, pga. rykket og belastningen de får på nakken når de kaster seg ut. 

Det er null problem å lære en hund å gå pent i bånd i sele, selv om man gjerne hører at hunden blir forvirret av det. Ønsker du at hunden skal trekke av og til, kan du ha en egnet trekksele til det formålet. Det vil ikke gå lange stunden før hunden forstår at når den selen er på, er det lov å dra.

Blitz har blitt utrolig flink til å gå pent i bånd bare ved å belønne frivillig kontakt. I starten var det lite kontakt å få og hun dro mye, men ved å konsekvent belønne når hun tok kontakt, så gjorde hun dette oftere og oftere. Det er ikke målet at hunden skal gå med konstant kontakt hele turen, da blir det ikke mye til tur så klart. Når hunden kommer dit at den hele tiden tar kontakt og holder den lenge, så holder jeg tilbake belønningen til hunden fokuserer på noe annet. Når den så tar kontakt igjen, så belønner jeg. Jeg begynner også å sporadisk å belønne for at båndet er slakt uten at hunden ser på meg. 

Ved å ha brukt denne metoden har jeg en hund med meg på tur som går med et halvt øre på meg, og som er oppmerksom så fort jeg sier noe. Hun vet at sjansen for å få belønninger er veldig stor og jeg har derfor en stor verdi for henne. 

Dette er en utrolig fin metode å bruke på valper, fordi de har konsentrasjonsevnen til en gullfisk. Jeg har brukt denne på Happy noen uker nå, og selv om det tar tid og hun er en vims av en annen verden, så tar hun nå mer og mer kontakt med meg på tur. Litt mindre opptatt av alt det spennende som er rundt henne. I tillegg er det med på å senke både stressnivå og forventninger. Det gjør det også mye enklere å trene passeringer på f.eks. andre hunder, fordi hunden er oppmerksom på meg hele tiden, i tilfellet der er en mulighet for en godbit.

 

6 kommentarer

Lizbeth Osnes

09.04.2017 kl.13:26

Jeg syns det er langt enklere å trene på å gå i bånd, uten å bruke båndet i det hele tatt :-) Å se på båndet som noe som er der for sikkerhetsskyld er - i alle fall for meg og mine hunder - den beste løsningen :-)

Clickerdog-alt om hund.

09.04.2017 kl.13:31

Lizbeth Osnes:
Jeg tror du må utdype hva du mener her :) Hvordan i praksis foregår treningen?

Lizbeth Osnes

09.04.2017 kl.13:36

Ååh, jeg mente bare at jeg gjør det på samme måte som deg, haha - og at jeg er helt enig i at det er langt enklere. Jeg bruker ikke båndet på noe vis, annet enn at det er der. Ingen rykk, ingen stopp, ingenting for å vise at "dette er så langt du kan gå i båndet før vi stopper". Båndet er der bare - treningen som skal til er kontakttrening. Bruker det kun når vi går i halsbånd (i byen, på treningsturer etc.), ikke med sele på. Da går de fritt, men blir alltid belønnet for kontakt og på fot :-)

Clickerdog-alt om hund.

09.04.2017 kl.15:26

Lizbeth Osnes:
Ah, da er jeg med :) Veldig enig med deg. Jeg gjør det samme når de er løse som deg.

Caroline K

09.04.2017 kl.14:54

Denne virka kjekk! Skal så appsolutt testes på fuglisen som er skikkelig utålmodig når det kommer til å gå pent i bånd :p

Clickerdog-alt om hund.

09.04.2017 kl.15:27

Caroline K:
Så gøy :) Hadde vært artig med en tilbakemelding på om det fungerer for dere :)

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits