Ro-trening - det viktige grunnlaget

Jeg fikk en forespørsel her om dagen om jeg ikke kunne skrive litt om mine tanker rundt ro-trening. Jeg har i dagene etter dette tenkt litt igjennom hvordan jeg skulle skrive innlegget og reflektert over hva jeg selv gjør. 

Jeg vil tro de fleste ønsker en hund som kan være rolig og slappe av inne når det ikke skjer noe. En tassende, masende og urolig hund er ikke noe koselig å bo sammen med. Hva gjør man for å lære hunden å være rolig når det ikke skjer noe? Hvordan får man dette til på tur ute? På besøk hos andre? Det er noe av det jeg vil gi mine meninger om i dette innlegget. 

Jeg bruker en del tid på dette når hundene er valper spesielt. Det er lurt å legge inn gode vaner allerede fra starten av. Vi vet fra før at negativt stress kan sitte i en hundekropp over flere dager og at konstant tilføring av negativt stress påvirker både immunforsvar og ikke minst hundens livskvalitet. Små valper er ikke alltid så flinke til å styre aktivitet og hvile selv og trenger hjelp fra oss eiere for å passe på at de får nok søvn og hvile til å fordøye inntrykk. Det er ikke noe poeng i at en valp skal få styre og holde på til den selv sovner av utmattelse, det er ikke positivt. 

Jeg ønsker å oppnå at mine hunder sover og slapper av inne når jeg ikke vil finne på noe, og at de er klare til action når jeg vil finne på noe. Jeg orker ikke hunder som maser, tripper og syter fordi de kjeder seg. Å kjede seg er sunt. Når du har oppnådd at hunden er rolig inne når det ikke skjer noe, kan uro og rastløshet lettere sees i sammenheng med at hunden f.eks. har smerter eller at den rett og slett ikke har fått nok aktivitet.

For å få til en god ro inne er det viktig med et balansert forhold mellom aktivitet og hvile. Både overstimulerte og understimulerte hunder kan bli stresset og urolige. Hos valper er dette ofte mer tydeligere. Voksne hunder tåler ofte større variasjon i aktivitetsnivå. Dette avhenger ofte også av både rase og individ. Noen raser er mer genetisk disponert for å være lettstresset enn andre, og med disse hundene er gode rutiner viktig. 

Jeg mener at alle hunder har behov for å få minst 1 time sammenhengende tur eller aktivitet til dagen som et gjennomsnitt. Vi må huske på at hunder ikke kan gå ut og inn som de vil, de har ikke PC eller TV som underholdning. Det blir derfor mange passive timer i løpet av et døgn. De må derfor få lov til å utfolde seg både fysisk og mentalt daglig for å få dekket disse behovene. Hva disse turene inneholder trenger ikke alltid bety så mye, men variasjon er viktig. Det betyr ikke at det er krise om dere ikke får gått tur en dag, dager hvor det ikke skjer noe er også lurt å legge inn av og til. Husk at valper og unge hunder ofte har litt lopper i blodet og takler slike ro-dager dårligere enn voksne. 

Tips til å få gang på gode rutiner på ro-trening(disse tipsene kan brukes på både valper og voksne):

Det finnes mange veier til rom, mine måter å gjøre det på trenger ikke være riktige for deg og din hund. Det viktigste er at det fungerer for deg og din hund og at dere har det bra sammen. 

  • Lær hunden å gå å legge seg. På valper så sier jeg som regel "legg deg" når valpen legger seg av seg selv. På sikt vil de koble kommandoen med handlingen. En annen måte er å konsekvent følge hunden eller valpen tilbake på plassen sin og gjenta kommandoen. Vær obs på at sistnevnte fort kan ta en god del tid og krever tålmodighet. Skal du følge den metoden så MÅ du ikke gi deg, da lærer du bare hunden å være utholden og stå på sitt. Det kan være lurt å gjøre dette når hunden allerede er sliten etter aktivitet. Når jeg lærer hunder å gå å legge seg for å slappe av bruker jeg ikke godbiter og ikke noe spesielt med ros. Jeg ønsker ikke at hundene skal ha forventninger til at dette er en treningssituasjon hvor de kan tjene belønninger. Da slapper de ikke av.
  • Ute på tur kan du legge inn noen stopp der dere setter dere ned og bare kikker på verden. Jeg synes ofte det er lettest å legge inn når jeg går en bytur. Det føles litt mer naturlig for min del enn å gjøre det i skogen. Går man på en lenger fjelltur f.eks. vil slike pauser ofte være litt mer naturlige. Jeg bruker heller ikke godbiter her. Piping og uro blir ignorert og jeg går ikke videre før hunden slutter å mase. 
  • besøk hos andre så ønsker jeg også at hundene skal være rolige. Da tar jeg gjerne med et kjent teppe eller en liten hundeseng som hundene får beskjed om å ligge i. Er det valper må man bare være konsekvent og legge valpen tilbake om den prøver å gå bort. Er det voksne hunder gjør man det samme, eller ber de legge seg om de har lært det. Har du en valp eller ung hund, kan det være en fordel om hunden er litt aktivisert på forhånd. Gjerne la hunden få undersøke det nye stedet litt om verten synes det er greit. Har jeg vært innom på besøk hos folk som ikke er veldig glad i hunder eller der det ikke passer at de går rundt og undersøker, så har jeg de på fanget. Det vet de betyr at de skal være rolige. På større hunder kan du da ha de i bånd ved siden av deg.

________________________________________________________________

- Fokuserer du på ro-trening hos dine hunder/valper?

3 kommentarer

Elevele

03.04.2017 kl.17:37

Ja, rotrening er for meg veldig viktig da jeg absolutt ikke er så begeistret for masete hunder. Nå har jeg heldigvis en rase som er veldig rolig i seg selv, både som valp og voksen, men trening må til likevel slik at de veit hva som forventes av de. Inne er det i grunn null problemer. De ligger for det meste å sover, tar en tur til vannskålen en sjeldent gang, eller bare tar seg sen liten runde for å strekke på beina før de går og legger seg igjen :)

Hjemme hos andre har vi sviktet helt. Virker det som. Ha ha.. Problemet er mest at folk gjerne ikke er vane med hund selv, eller syns det er såååå stas med stor hund. Jeg kan fint be de gå å legge seg, men det hjelper lite når alle skal gi oppmerksomhet og er det noe rasen elsker så er det oppmerksomhet. Jeg er ikke så ofte på besøk hos slike, men noen ganger kommer man ikke utenom.

På byturer, spesielt er det fremdeles en del utålmodighet- piping og klaging så fort vi stopper. Absolutt en bedring, men fremdeles en vei å gå :) Nå bruker jo disse store Trollene lang tid på å bli voksne, hannhunder bli vel generelt aldri voksne- ha ha- så jeg merker det blir bedre og bedre med alderen nå når han har passert to år, men valp er han fremdeles, trur han :P ha ha

Flott innlegg :D

Clickerdog-alt om hund.

03.04.2017 kl.20:07

Elevele:
Jeg er nok flinkest på ro-trening innendørs. Vi drar ikke så ofte på besøk til andre og det er ikke så ofte vi har et behov for å stoppe på tur for å kikke på verden. Jeg tenker litt man må trene på det man føler man har behov for egentlig. Det viktigste er jo at det funker for hund og eier.

Elevele

04.04.2017 kl.12:08

Ja, det er liksom det også- man legger jo treningen til det man føler mest behov for :) Skulle gjerne trene folkene hjemme hos seg selv litt mer :P ha ha...

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits