Valpebiting - Når villdyret våkner

Dette innlegget er dedikert til dere som nettopp har skaffet dere valp. Kanskje er det deres første valp? Fra tid til annen dukker det opp spørsmål om valpebiting både i hundegrupper på facebook og på forum. Fortvilede nybakte valpeeiere søker råd, fordi den søte lille valpen deres biter, knurrer og bjeffer. Hvorfor gjør den det? Hva vil den med det? Hvordan håndterer man det? Det er det jeg skal ta for meg i dette innlegget.

Først og fremst, du har mest sannsynlig fått deg en helt normal valp. De fleste vet at valper biter, men når det står på som verst kan man bli litt rådvill. Kanskje hadde du ikke forventet at den skulle bite så mye og så hardt? 

Valper er som små babyer. De bruker munnen sin både til å utforske verden, men også i lek. Valper vet ikke at det gjør vondt når de biter, de har ikke lært selvkontroll og gjør nøyaktig det som faller dem naturlig. Noen ganger til vår fortvilelse. De små melketennene er skarpe som nåler og det gjør vondt når de setter dem i hendene våre. 

Valper er som barn. Når de blir overtrøtte så blir de fort viltre. De er slitne, men får ikke til å slappe av på egenhånd, og da kommer bitingen. Noen valper biter lite, andre mye. Noen valper tåler en del før de blir overtrøtt eller er flinke til å finne roen selv, andre tåler lite og klarer ikke å roe seg uten hjelp. Ha alltid i bakhodet at det er for en periode. Selv om valpen din biter deg, så vil den ikke gjøre det for alltid. 

Noen er redd for at valpen er aggressiv når den knurrer og biter, det er sjeldent tilfellet selv om det kanskje kan se sånn ut. Valper har ikke lært seg hundespråket skikkelig enda, og gjør det som faller dem naturlig. Vi som eiere må tilrettelegge for, og hjelpe dem, når de gir uttrykk for sine behov. Selv har jeg i denne omgang fått en skikkelig bitevalp. Hun er helt ekstrem på å bite oss og det er vondt! Likevel er det viktig å aldri bli sint på valpen når den biter. Den har ikke lært hva den skal gjøre i stedet for å bite. 

Noen tips til hva du kan gjøre for å hindre biting:
- Ha alltid leker tilgjengelig og gi valpen en leke å tygge på når den vil bite på dere. 


- Henger valpen i buksebena dine så fort du beveger deg over gulvet? Ha godbiter på deg, og vær i forkant. Belønn valpen for å bare følge etter deg, FØR den begynner å bite. Etter en stund vil valpen skjønne at om den bare følger etter, så vanker det godis og da glemmer den å bite. Husk at valper har liten konsentrasjonsevne, så ikke la det gå for lang tid mellom belønningene. Bruk gjerne valpens eget fôr. 

- Tror du valpen biter fordi den er sliten? Jeg velger da å fjerne leker og tyggebein og prøver å roe valpen ved å holde den slik at den ikke får bitt meg. På min valp fungerer det bra å bare holde henne i ro til hun selv roer seg ned. Prøv å finn en teknikk som gjør at valpen ikke får fatt på hendene dine. Du kan for eksempel holde valpen på fanget ditt med hendene rundt bryst og nakke. Alternativt kan du holde den mot deg med hendene under framlabbene(slik du ville løftet et barn). La alltid valpen få ha beina i bakken, slik at ikke hovedvekten faller der du holder. Min valp har raskt skjønt tegningen og jeg kan fort slippe henne. Når valpen slutter å prøve å bite deg, så slipper du den. Ha et avgrenset område(jeg sitter i den ene enden i sofaen) og stopp valpen med hånda om den prøver å gå vekk. Til slutt vil valpen gi opp, kjenne at trøttheten siger på og legge seg for å sove. Det vil komme protester fra valpen. Dette skal du bare overse. Aldri bli sint på valpen, husk at den vet ikke bedre. 

- Tyggebein kan være en grei avledning når du vil ha litt ro, men valpen ikke er klar for å sove. 

- Noen valper kan fint leke litt for seg selv på gulvet. Jeg for min del ser at min valp fort girer seg opp når hun får være løs på gulvet med lekene sine. Hun blir ekstremt fort vilter og overtrøtt, så du må se an din egen valp.

- En go' sliten valp finner på mindre ramp. Pass på at valpen får nok aktivisering. Du trenger ikke gå lange turer, men pass på at tiden du er ute med valpen er innholdsrik. Gjerne avtal med noen som har snille hunder for litt sosialisering, ta den med til ett nytt miljø, kanskje en tur på dyrebutikken? Selv har jeg en slik tur til dagen for valpen. Se an valpen og tilpass aktiviteten etter hvor mye den tåler. Det er ikke om å gjøre og tilbakelegge flest mulig kilometer, men at turen gir valpen positive opplevelser. Etter tur er det viktig at man jobber med at valpen skal sove. Da kan roøvelser som nevnt ovenfor være greie å bruke, spesielt hvis valpen er litt hyper når du kommer hjem. Søvn er viktig for at valpen skal fordøye inntrykk.- Ser du at valpen er hyper, ikke vent på at den skal sovne selv. Det er ikke noe positivt at valpen sovner av utmattelse fordi den har slitt seg selv helt ut. Det kan over tid bygge opp et stressnivå hos valpen, og det vil du ikke. Hjelp heller valpen til å sove litt for mye enn for lite. Når den blir eldre vil gode rutiner for søvn komme av seg selv når du har lagt et godt grunnlag. Og til slutt: Ikke gi opp! Det går over. En dag vil du se tilbake på valpetiden og tenke: Var det virkelig så ille? 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits