Hvorfor bør du trene hunden din?

Den første grunnen som sikkert popper inn i hodet på de fleste er at hunden må trenes for at den skal bli lydig. Den må lære seg diverse kommandoer for å gjøre hverdagen mer forutsigbar og mer harmonisk for både hund og eier.

Det er egentlig et soleklart argument for å trene hunden din, men hva når hunden på rutine går og legger seg når den kommer inn fra tur, den kan gå pent i bånd og den kommer på innkalling, hva da? Vi er ofte veldig flinke til å trene med valpene, men når de da blir store og kjenner gamet, så er vi kanskje ikke så flinke til å trene lenger, eller? Jeg vet med meg selv at jeg er fæl til å ta ting for gitt hjemme. Når jeg sier "gå og legg deg" så mener jeg det, og da skal hunden gjøre det. Det jeg glemmer oppi det hele er jo at atferd må opprettholdes på et vis for at hunden skal gjøre det den får beskjed om. Hunder jobber ikke gratis. Jeg kan enten velge å heve stemmen, bli streng og sint, da vil hundene gå å legge seg, fordi det er ekkelt når mor blir sint. Eller jeg kan begynne å ta fram godbitene og belønne hundene for at de går og legger seg. Sistnevnet gir også raskere resultater etter min mening og fører til mye mindre mas(fra meg). Det er med på å opprettholde atferden. Ved å belønne av og til, vil hunden fortsette å gå å legge seg, fordi noen ganger kommer belønningen. Belønner man aldri, så gidder de ikke mer for det er ikke verdt det.

 

Men tilbake til overskriften. Hvorfor trene hunden? I tillegg til det åpenbare, så er det også en annen hyggelig bi-effekt. Du får et tettere bånd med hunden din. Du blir assosiert med noe positivt, i tillegg lærer hunden hvilke krav du stiller til den og hva den kan forvente og det gir trygghet. Den lærer også hva slags konsekvenser den kan vente seg hvis den velger å utføre atferden eller å la være. Det gir forutsigbarhet og trygghet. En hund som ser på eieren sin som en trygghet, vil som regel også søke til eier om den kommer opp i situasjoner den synes er skummelt. For eksempel så kommer mine hunder til meg hvis de føler seg plaget av en annen hund, i stedet for å si i fra og lage dårlig stemning og en potensiell konflikt. Mor fikser, mor passer på. 

Man må ikke ha konkurranseambisjoner for å trene hunden. Treningen trenger heller ikke være spesielt avansert eller teknisk vanskelig. Nå bruker jeg klikkertrening, men man må ikke bruke det for å trene positivt. Lokking fungerer godt det også. Det er ofte lettere for eieren, selv om hunden ikke lærer å tenke selv i like stor grad. Det er i og for seg ikke noe problem det heller. Er det bare snakk om triks, så gjør det ikke noe om man lokker og ikke har de helt tekniske ferdighetene inne.

I tillegg til det jeg har nevnt, vil du også få bedre kontakt med hunden rent fysisk. Ved å belønne hunden for å gå pent i bånd av og til, for eksempel når den tar kontakt, så føler jeg selv at vi går mer tur sammen, enn at jeg fungerer som et anker og frihetsberøver. Det samme når hundene går løse, de kommer innom og kikker hvordan det står til og håper på mulighet for litt snacks. På den måten er jeg alltid i tankene til hunden og det er større sannsynlighet for at de hører etter når jeg roper, fordi de egentlig alltid har en halv tanke på hvor jeg er, om jeg sier noe til dem.


En annen artig bi-effekt av tulletrening med triks osv. er jo at folk lett blir umåtelig imponerte. Det skal ikke så mye til! Alltid kjekt å ha et og annet partytriks i ermet for å løfte stemningen. Én kommentar

Yazhi.blogg.no

11.12.2015 kl.21:17

Åhh gleder meg så til å få hund <3 Da blir det saker! Den dagen jeg får hund blir mitt nye mål og min nye hobby hunden og agilty.

Trening er bra for kropp og sjel, både for tobeinte og firbeinte;)

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits