Jeg har tatt RIK figurantkurs!

I helga har jeg tatt noe som heter RIK figurantkurs. RIK står for regler for internasjonal konkurranse. Det er en gren som eies av FCI. RIK har per dags dato den eneste lovlige formen for bitearbeid man som sivil får trene i Norge. Det finnes andre former for bitearbeid som sivile(altså folk som ikke er tjenestefolk som politi, forsvar, vekter osv) trener, men de er ikke lovlige i Norge. 

Det å trene en hund til å bite er omdiskutert. Noen mener dette kan føre til at grenser viskes ut for hunden og at den kan tro det er greit å bite mennesker. Gruppe C i IPO, som er bitedelen i programmet går ut på at hunden skal bite i en beskyttelsesarm som figuranten har på seg. I hovedsak er det meningen at hunden skal se på dette som en slags lek, og for Nemi f.eks. så er det å bite i en slik arm akkurat det samme for henne som å bite i en av kamplekene vi har. Det er lek, det er belønning. Noen hunder går over i det som kalles forsvarsdrift, altså når den bevokter figuranten(står foran og bjeffer) så oppfattes fig. som en trussel som skal skremmes vekk, likevel går de fleste hunder i bytte/jakt-drift. Som er det man stimulerer når man leker med hunden, enten det er med ball eller kampleker. For å få trene bitearbeid må man gå RIK-grunnkurs, hvor man lærer litt om selve sporten IPO og man lærer om de forskjellige driftene hunden kan inneha. Man er også nødt til å uløse en C-lisens på hunden for at den skal få lov til å bite i arm. Dette er for å få en oversikt over hvilke hunder som trener bitearbeid(blir registrert hos NKK). I og med at man trener på biting og det å "gå til angrep" på en figurant, selv om det er snakk om en arm, ikke i selve personen, så er ikke dette en sport som passer for alle hunder. Er hunden usikker og egentlig synes dette er ekkelt, kan det være dumt å presse den i en situasjon hvor den får bite. Det er viktig at hunden ser på dette som noen den liker og ikke er redd for figuranten. Det er også dette aspektet som gjør bitearbeid noe omdiskutert. Trening av bitearbeid foregår for det meste hos diverse klubber, ofte raseklubber. Her er det folk med forskjellig erfaring og figurantene er kurset. Dette er enda et steg i kvalitetssikringen slik at bitearbeid foregår under sikre rammer. Det er ofte opp til figuranten(og også mer erfarne medlemme) å bedømme om nye hunder egner seg eller ikke. 

Det var litt om sporten og rammene rundt. Dette er noe som er relativt nytt for meg, så mer utfyllende info for de som er interessert kan man finne i klubber som driver med dette og ved å søke opp på nettet.

Jeg gikk som sagt figurantkurs i helgen. Det gjør at jeg får lov til å stå som figurant på hunder med c-lisens. Det ser kanskje lett ut å være figurant, men det er det ikke. Det er mye å tenke på, mye går på teknikk. I tillegg skal man også vite hvordan man skal håndtere sånne og slike hunder. Noen hunder har et urolig bitt, da er det opp til figuranten å vite hvordan man skal få hunden til et fastere bitt og når man skal belønne. På en trening så er poenget å bygge opp hunden. Den skal tro den er sterkere enn deg. Den skal vinne til seg armen og du skal følge på når hunden prøver å dra deg med. Som spinkel jente er dette kanskje spesielt en utfordring, da man gjerne skal figurere for hunder som veier det samme som deg og som kommer etter deg i fart og biter seg fast i armen.

Selv prøvde jeg arm på ei lita malletispe, hun greide likevel å rive meg i bakken selv om hun ikke er stor, ikke noe større enn min egen schäfer på underkant av 30 kg. Armen i seg selv veier også litt og du skal holde igjen en hund som virkelig prøver å dra deg ned og rister i armen for å vinne. Du skal ha teknikk på hvordan du presenterer armen for å gi hunden best mulig sjanse for et godt bitt og du skal løpe med en hund som prøver å dra deg ned og bort andre veien. Det er ikke bare bare og det er tungt! Jeg er så gangsperr i dag som jeg ikke har vært på så lenge jeg kan huske. Det verker i hele overkroppen, i beina, i ryggen, i armene. Over alt! Det var spennende å prøve, så får vi se om det er noe jeg prøver mer senere. Det er en morsom forandring :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits