Valp - hvor mye tur?

Det er mange delte meninger om dette med valp og tur. Mange mener at valper ikke skal ha tur. Jeg er til en viss grad enig. Valper skal ikke ha tur i den forstand at målet er mosjon, slik vi gjerne gjør med voksne hunder. Valper skal ut på tur for å oppleve verden, bli trygg og se nye ting. De skal sosialiseres med andre hunder og folk og de skal miljøtrenes på forskjellige underlag, miljøer og situasjoner. Dette må til for at valpen skal bli en trygg og god hund som voksen. Men...om man ikke skal gå tur med små valper, hvordan skal de da få oppleve verden i de viktigste ukene av livet? Sosialiseringsfasen varer gjerne bare fram til de er 12-13 uker gamle, og da er de første 4-5 ukene i nytt hjem kjempeviktig å utnytte. På Turid Rugaas sin hjemmeside kan man lese at en valp på 3 mnd. skal maks ha 10-15 minutter tur. Det er for meg helt uforståelig. Hvordan skal man kunne oppleve noe særlig på bare 10-15 minutter? Hun mener også at en voksen hund bare trenger en halv til en times tur pr. dag. Det er for meg også like uforståelig. Prøv å ha en bruksschäfer en uke og bare gå en halv time tur med den hver dag. Da skal jeg love det du får en kreativ hund.

Nå skal man selvfølgelig ikke gå timesvis i tur med valpen i bånd, eller la den herje med andre hunder i flere timer, man må bruke hodet. Det er valpen som bestemmer når det er nok og man må lære seg valpens kroppspråk for å se når den er trøtt. Mange valper blir hypre når de er trøtte. Det kan se ut som de har masse energi, men egentlig er de veldig klare for å sove. Når valpen bikker over og blir overtrøtt, har det blitt litt i meste laget og det kan ta tid å få roet den ned. 

Nå har jeg en valp på 12 uker, og de første to ukene så var vi ute i korte perioder. Kanskje maks en halv time. Da gikk vi litt inn mot sentrum, en bitteliten tur i et skogholt osv. I strekning var turen liten, hun fikk mye tid til å utforske på egenhånd. Hun sov veldig mye den første tiden og vi fant på ting når hun var våken. Hun holdt seg gjerne våken i en halvtime ca før hun ville sove igjen.De siste to ukene har jeg begynt å ha henne med på tur med Nemi. Vi har kjørt til skogen og gått små turer der hvor vi har truffet andre hunder. Turene har vært på ca en time. Noe som jo er helt horribelt mye i forhold til antall minutt pr. mnd. i følge Rugaas. Klart, etter en times tur løs i skogen hvor hun har frest rundt, som en ekte mynde, truffet på greie hunder og øvd på innkalling, så er hun jo totalt kaputt når vi kommer hjem. Men hun er ikke overtrøtt. Hun går rett i buret sitt og legger seg til å sove. Og så kan hun kanskje sove i 3 timer i strekk før det er antydning til liv i henne, hun er da generelt ganske trøtt resten av dagen og vi gjør ingenting annet enn å lufte og sove resten av dagen så hun får bearbeidet inntrykkene. Jeg tror ikke det er så viktig hvor mye tur valpen får i antall minutter, men tilpasse tur og aktivisering ut i fra valpen som individ. Jeg mener også det er kjempe viktig å passe på at valpen får nok søvn. Søvn og hvile er viktig for å stresse ned og slappe av. En times tur med mye inntrykk er veldig mentalt krevende for valpen og om den ikke får sove godt etterpå, så kan nok det på sikt føre til en stressa hund, så det er jeg veldig streng på. Etter aktivitet SKAL hun sove. Jeg gjorde det samme med Nemi da hun var valp, og hun lærte seg fort at man må sove mens man kan, en vet aldri når det skjer noe.

Så min oppfordring til nybakte valpeeiere, drit i minuttene. Pass på at valpen ikke blir overstimulert(overtrøtt), pass på at valpen får mye søvn uten å bli vekket eller forstyrret og til sist; sosialisering og miljøtrening skal være bra for valpen. Ikke sett den i situasjoner den ikke har forutsetning for å takle. Jeg f.eks. løfter henne alltid opp når vi treffer nye hunder, bare for å være sikker på at hunden er snill og evt. ikke for voldsom i lek. Dette for at Blitz bare skal få positive opplevelser med andre hunder. Hunder jeg ikke kjenner eller om jeg ikke får snakket med eier, får ikke Blitz lov å hilse på. Selv om hunden normalt sett er snill, er det ikke sikker den liker en turbovalp uten hemninger ;) Andre hunder skal få lov til å gi beskjed til Blitz, men kun hunder jeg kjenner og som jeg stoler på at gjør det rettferdig. En valp som blir "satt på plass" av andre hunder som er for hardhente eller har for kort lunte kan skade hennes opplevelser av fremmede hunder og gjøre henne uttrygg. Som 12 uker gammel skal voksne hunder tåle ganske mye før de sier i fra. At ikke alle hunder har samme tålmodigheten er helt greit, men disse hundene vil jeg skjerme Blitz for.3 kommentarer

Prima

28.06.2015 kl.08:43

Veldig enig i det du skriver. Fine Blitz

Linda&Rasmus

07.12.2015 kl.22:25

Det var jamen godt å lese! Jeg eier hund alene, for første gang, og har blitt så usikker på akkurat det der. Konklusjonen min er at om Rasmus løper en halvtime på stuegulvet, eller om vi er ute en halvtime og snuser og går litt, så blir det omtrent det samme! Dessuten ser jeg det på ham når han blir sliten, og da bærer jeg ham litt. Vi er ikke så langt unna hjemmet uansett, men når han begynner å bli litt sliten, så snur vi, og da er det full fart hjem. Det her har jeg nesten ikke turt å si til noen, for mange er så strenge på at valper ikke skal gå på tur! Men hvor skal han ellers få inntrykk fra, og dessuten så må energien ut et sted, om det er inne i stua eller ute i hagen eller hvor man enn er!

Clickerdog-alt om hund.

08.12.2015 kl.15:59

Linda&Rasmus:
Det synes jeg høres veldig fornuftig ut :) Valpen må jo oppleve verden. Jeg for min del kan ikke se at mine hunder har tatt noe skade av å få tur som valper :)

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits