Video: Shaping i praksis

Klikkertrening er vel og bra. Fange atferd, omvendt lokking, targeting osv. er ting folk ofte synes er greit å bruke, når de bare har lært det. Targeting kan i mange tilfeller gjøres i stedet for lokking med godbit(hunden føler ikke godbiten, men en "target" eller mål, som den tidligere har fått belønning for å berøre. Dette kan være en musematte, post-it lapp eller håndflata di).  Når man der i mot nevner shaping, er det som om øynene går i kryss og man blir litt små-grønn i ansiktet. Shaping er jo umulig og kjempe vanskelig!

Shaping er nok den mest avanserte måten å trene på innen klikkertrening, og jeg skal helt ærlig innrømme at jeg ikke er veldig flink til å bruke shaping. Det tar ofte ganske lang tid i starten. Man blir fort oppgitt, fordi man gjerne har en sakte eller ingen framgang. Man må også være veeeldig bevisst på timing og ikke minst kriterier når man shaper. Vi må huske på at vi ikke gir hunden NOEN som helst informasjon når vi shaper, annet enn klikk og godbit(og evt. belønningsplassering). Det er derfor viktig å ikke øke kriteriene for fort. 80%-regelen er en sentral del av dette. Når hunden greier 4 av 5 repetisjoner riktig noen ganger, kan man gå videre til neste kriterium. Ligger hunden under 80%(4/5), bør man senke kriteriet. 

Nå er ikke kriterieplan min sterkeste side. Men det kan være lurt å ha noen ideer i hodet om hvordan man vil gå fram. Nå har jeg klikkertrent en stund og jeg kjenner Nemi veldig godt i forhold til denne metoden. Altså jeg vet når hun er frustrert og på grensen til å gi opp, og når hun bare er småfrustrert og egentlig prøver hardere for å oppnå belønningen. Dette er veldig slitsomt for hunden, så det er kjempe viktig og ikke gjøre det for vanskelig.

Jeg har filmet en shaping-økt hos oss. Målet er at hun skal hoppe opp på stolen og sette seg. Dette har vi ikke trent på før. Filmen er litt lang, fordi den er helt uredigert. Dermed kan dere se step-by-step hvordan jeg har gjort, og litt småting som kommer innimellom når hunden blir litt frustrert. Nå har jo Nemi bygget seg opp en veldig god konsentrasjonsevne. Det vil si at de 10 minuttene vi brukte på å shape denne ferdigheten, ikke var for lang tid. Hunder som ikke er vant til å trene over lenger tid eller som ikke har prøvd shaping på, kan det være lurt å ta kortere økter med pause i mellom.

Etter ca 5 min. kan man se at hun får en extinction burst, altså på grunn av fraværet av tilstrekkelig eller ofte nok belønning, så prøver hun hardere en periode for å se om det hjelper. Håper det er interessant å se.  

2 kommentarer

Eva-Lena N. Buhaug

26.11.2014 kl.21:23

Jeg bruker ofte shaping når jeg lærer inn nye triks på Luna. Hun funker ikke å lokke, det er kun noen få triks jeg har fått til ved hjelp av lokking. Det meste går i shaping, capturing og generalisering på ulike gjenstander (altså, hopp på veggen, hopp på treet, hopp på bergsiden osv..). Har vært veldig dårlig på kriterieplan selv. Men det er absolutt et godt hjelpemiddel! :-)

Prima

27.11.2014 kl.14:31

Jeg er blitt mer glad i shaping, men er enig at det er en krevende treningsmåte. Men det er sabla gøy når det funker.

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits