Klikkertrening: Lure verktøy i treningen folk glemmer å bruke!

Vi har ikke trent målrettet lydighetstrening så lenge, ca ett år. Men på veien har jeg pukket opp noe lure vektøy å ha i kassa når man trener hund, som mange ikke kommer på å bruke. Jeg har gått konkurranselydighetskurs og holder på å fullføre klikkertrenerutdannelsen, og gjennom disse kursene har jeg fått noen gode verktøy jeg vil dele med dere.

Doggie-zen:
Doggie-zen er et verktøy som kan brukes på mange måter og områder. Formålet med doggie-zen er at hunden ser belønningen, men den må jobbe litt for den for å få lov til å ta den eller hente den. Dette handler om hundens selvkontroll og hundens evne til å jobbe med fører selv om det ligger en fristelse den virkelig har lyst på. Når man har kontroll over ting hunden virkelig har lyst på, så vil dette føre til at hunden jobber enda hardere for å oppnå den. 

Områder doggie-zen kan brukes:
For å få opp hundens motivasjon:
Det finnes mange måter å servere godbiter på, man må ikke alltid bare ta den ut av lommen og gi den rett til hunden. Å spise godbiter roer stressnivået og i noen øvelser vil vi ha litt mer driv hos hunden. Hos hunder som ikke liker å leke, er dette en knallfin måte å få opp driven og farten på hunden. Bare det å legge godbitene i en skål på avstand kan være nok til at hunden jobber hardere med deg for å få belønningen sin! Jeg har sett det flere ganger. Ta øvelsen "fri ved fot". Hunden følger etter eier, men gir ikke 100%. Ved å sette en skål med godbiter på bakken, vise hunden denne og så få hunden med i en fri ved fot bort fra skåla kan være nok til å få opp stressnivået i hunden til at den gir mer av seg selv. Når du da gir fri-signalet, så vil hunden(forhåpentligvis) spurte mot skåla og kaste i seg godbitene. Da har man gjort godbitspisingen om til en lek!

Som effektiv belønningsplassering:
Belønningsplassering er viktig for å forsterke posisjonen til hunden. Trener man f.eks. "sitt" og skal legge grunnlaget for en "bli", så er det dumt å trekke hunden ut av sitt'en med godbiten. Ved å gi godbiten slik at hunden ikke må reise seg for å spise den, får man dobbeltforsterket hunden for å sitte. Først får den klikket for å sitte, deretter blir belønningen servert mens den sitter! Selv om klikket betyr "nå kommer belønningen, øvelsen over", så kan man altså belønne hunden slik at den sannsynligvis vil bli sittende.

En annen måte å bruke doggie-zen som belønningsplassering, som jeg har brukt mye, er i fri ved fot for å få riktig posisjon. Nemi har vært fæl til å ploge(gå for langt fram og gå litt foran beina mine). Ved å legge en doggie-zen(i vårt tilfelle en kjekk draleke) til venstre for hunden, og da trekkes hunden mot leken. Går vi bort fra leken, så trekkes hunden både ut mot venstre og bakover. Doggie-zen er ofte en sterkere belønning for hunden enn om den blir servert direkte fra eier, og dermed, i tillegg til belønningsplassering, så får man forsterket den riktige posisjonen ekstra bra!

Som jackpot:
Som sagt ovenfor, har doggie-zen som regel en høyere verdi for hunden enn belønning servert rett fra eieren. Dermed er doggie-zen en glimrende mulighet til å "highlighte" de momentene i øvelsen som hunden gjør skikkelig bra! Ved å bytte på og gi godbiter rett fra lomma, kan man sende hunden i en doggie-zen med leke eller godbitskål når den jobber virkelig bra. Si at du igjen trener fri ved fot. Du sliter med at hunden ikke er så flink til å holde kontakten med deg, men tidvis kikker på omgivelsene. Da kan man belønne hos seg selv når hunden ser opp, og når hunden ser opp i flere skritt, sende den i doggie-zen. Altså virkelig gi en høy kvalitet på belønningen når hunden jobber bra. På denne måten får man oppretthold motivasjonen til hunden selv om den jobber "ok"(i stedet for å feile den), men også superbelønne når hunden jobber godt. Hunden vil da prøve å forstå hva som gir jackpot, og hva som gir "kjedelig godbit fra lomma"-belønning og du vil derfor få flere og flere jackpot-momenter.

Det finnes flere måter å sende en hund i doggie-zen. Man kan kjøre godbitskål(da med f.eks. 5-6 godbiter oppi), man kan ha leke hos en medhjelper(sende hunden i lek med kjekk person når den jobber bra), ha leke på bakken hvor du går inn og leker med hunden når den har hentet leken, eller ha medhjelper som holder godbitskålen som skryter av hunden og gjerne lager litt jagelek etter godbitene. Fantasien sette begrensninger!

Det hunden må kunne for at du kan bruke doggie-zen er at den må vente på et fri-signal. Dette kan lett læres inn ved at du setter en skål med godbiter på bakken, har hunden i bånd og venter på kontakt før du klikker og sier "vær så god". Det er viktig å passe på at hunden ikke får mulighet til å ta godbitene før du har gitt fri-signalet. Hvis ikke mister du effekten. Hunden skal lære at det er kun du som gir den lov til å hente belønningen sin. Man må huske på at doggie-zen i seg selv er en forstyrrelse, så her må man ikke gå for fort fram. Hunden skal tross alt lære at den på et eller annet tidspunkt får den belønningen den har så lyst på! Vær konsekvent med å gi hunden et fri-signal. Det er ikke ønskelig at klikket blir fri-signalt, da man vil ha mulighet til å velge mellom å belønne hunden hos seg selv og å sende den i doggie-zen. 

Omvendt lokking:
Et annet verktøy jeg vil ta fram, som i og for seg også går under doggie-zen, men som jeg velger å ta for seg selv er, omvendt lokking. Omvendt lokking er rett og slett en slags lek hvor du skal lure hunden ut av posisjon ved å holde noe hunden vil ha, foran den. Når hunden kan spillereglene, så er dette et genialt verktøy! Hunden skal altså lære seg at når en omvendt lokking-gjenstand kommer fram så går det opp et lys i hunden som sier "Hey, denne leken kan jeg. Ikke søren om jeg skal bevege en eneste muskel nå!". Poenget er at hunden kun får belønningen sin når når du sier det er greit. 


"Her gjelder det å stå stille!"

Dette kan brukes i en rekke øvelser. Det er en måte å kvalitetssikre en øvelse på. Om hunden kan ligge i fellesdekk mens baller og godbiter hagler rundt den, så er sannsynligheten for at den blir liggende når det "bare" er andre hunder som forstyrrelse, ganske stor. Poenget er å lære hunden og mestre øvelsene med mer forstyrrelser enn det vil være på en konkurranse(eller ellers i hverdagen). Det man imidlertid må huske på, er at omvendt lokking er en hjelp for hunden, så hunden må også lære seg øvelsen uten omvendt lokking også.

Jeg brukte nylig omvendt lokking på Nemi når jeg skulle lære henne å holde apporten. Lenge sleit vi med at hun spyttet den ut med en gang jeg gav den til henne. Da jeg presentere en åpen hånd med godbiter gikk det opp et lys for henne "skal jeg ha de godbitene, må jeg fryse i posisjon" og vips holdt hun apporten i flere sekunder. På den måten fikk jeg belønnet bra for at hun holdt lengre. Så fjerna jeg den omvendte lokkingen og hun kunne holde i flere sekunder da også. Det ble et hjelpemiddel for å komme over den kneika.

Omvendt lokking kan altså hjelpe hunden til å forstå at den skal holde posisjonen lenger. I stedet for å shape inn tiden den skal holde posisjonen, så kan vi jukse litt med å bruke omvendt lokking. Men som nevnt, husk på at dette er en hjelp for hunden, og den hjelpa må fjernes. Hvis hunden bare holder apporten når du holder en hånd med godbiter foran den, så kan den ikke holde apporten. Enkelt og greit.


Nemi lærer å ligge lengre i flat dekk med tennisball som omvendt lokking

Omvendt lokking kan læres inn ved å holde en hånd med godbiter foran hunden. Prøver den å ta godbitene, så lukker du hånda. Åpne den igjen når hunden trekker seg unna og gi en godbit(det kan være lurt å gi hunden godbit med den hånda du IKKE holder godbitene med). Deretter er det bare å avansere. Krev f.eks. øyekontakt mens du har godbitene synlige osv. Dette kan ta litt tid før hunden skjønner konseptet. Man kan bruke alle mulige ting som omvendt lokking, ikke bare godbiter. Jeg bruker f.eks. også en del leke som omvendt lokking. Man kan også bruke fysisk håndtering, altså at du dytter litt på hunden, trekker litt i båndet når den står osv. Ikke så mye at hunden må bryte posisjonen selvfølgelig. Ved bruk av omvendt lokking er det viktig å BARE ta fram hånda når hunden er i riktig posisjon. Tar hunden f.eks. et skritt når den skal stå, så fjernes hånda og hunden må prøve på nytt. Den får ikke lov til å jukse :)

2 kommentarer

Gunnhild & Kenzie

24.10.2014 kl.20:18

Her var det masse god informasjon å hente! Innlegget er bokmerket så jeg kan hente det fram senere :-)

Jeg skulle ønske jeg hadde like mye kunnskap rundt klikkertrening som deg, men akkurat nå er alt litt forvirrende og jeg sliter med å omsette teori til praksis (Jeg har lest Klikkertrening for din hund o.l.). Håper på å komme meg på et kurs etterhvert, det blir hvertfall valpekurs med Familiehunden når jeg henter valpen min og hun har blitt vel 12 uker. De trener MED klikker, men usikker på hvor mye faktisk klikkertrening det er. Men det høres greit ut for meg, jeg gjetter på at det er der jeg ender opp i forhold til metodevalg likevel. Men jeg har ikke helt gitt opp klikkertrening enda da, vi får se :-)

Clickerdog-alt om hund.

25.10.2014 kl.10:49

Firbeint glede:
Klikkertrening høres kanskje lett ut i teorien, men det er en litt avansert metode å bruke alene. Det handler litt om hvordan løse "problemer" i treningen når ting stopper opp, og da er det gull verdt å ha en klikkertrenerinstruktør i ryggen samt et treningsmiljø med klikkertrenere, slik at man kan få tilbakemeldinger som står til klikkertreningens prinsipper. Jeg begynte ikke å klikkertrene rent før jeg kom meg inn i treningsmiljøet jeg er i nå, som er for ca 1 år siden. Før det så trente jeg egentlig med klikker. Mange øvelser er lette å trene inn, sånn som kontakt, sitt, dekk osv. Men når man plutselig skal klikkertrene et LP-program, så møter man litt utfordringer. Så joda, det hjelper å ha teorien i bakhodet, men det er ikke alltid så lett å sette den ut i praksis om man ikke har et godt miljø rundt seg :)

Det viktigste er dog ikke hvordan man trener, om man lokker, bruker litt klikker osv. så lenge det er positivt :) Det blir nok veldig kjekt på valpekurs!

Skriv en ny kommentar

Norske blogger

Snus i bloggen

Info

hits